GemeentenNL-lid Krimpenerwaard start met Maatwerkwonen als een allerlaatste woonoplossing voor inwoners die niet in hun huidige omgeving kunnen blijven wonen. Deze groep inwoners van de gemeente heeft het niet getroffen in het leven: ze groeiden op in een onveilige omgeving en zijn van jongs af aan blootgesteld aan bijvoorbeeld verslaving of mishandeling. Ze hebben zoveel meegemaakt, dat ze geen kansrijk bestaan kunnen opbouwen. Het is voor hen niet mogelijk om in een woning in een normale sociale omgeving te verblijven. Ook voor deze inwoners heeft de gemeente een zorgplicht en moet zij verantwoordelijkheid nemen om hen een geschikte woonplek te bieden.
Waarom Maatwerkwonen?
Er valt op veel terreinen winst te behalen door deze inwoners een geschikte woning op een passende plek te bieden. Door hen in een prikkelarme omgeving in maatwerkwoningen te huisvesten, creëren we een menswaardig bestaan. Op deze plek vinden ze rust, waardoor ze beter in staat zijn richting te geven aan hun leven. Hierdoor verdwijnt ook de overlast die zij veroorzaken in hun omgeving. Van deze woonoplossing zijn in ons land al goede voorbeelden, zoals Vennootsweg in Alphen aan den Rijn, Skaeve Huse in Rotterdam en Merwedehuusjes in Dordrecht.
Waar moet een locatie aan voldoen?
Het vinden van een passende plek voor maatwerkwoningen is een uitdaging. Daarom heeft de gemeenteraad een aantal criteria vastgesteld waaraan een locatie moet voldoen. Deze criteria zijn bedoeld om richting te geven aan het vinden van mogelijke locaties. De criteria zijn niet in beton gegoten: er kan beperkt van worden afgeweken. De gemeente zoekt locaties waar 2 tot 6 eenpersoonsunits, los van elkaar, geplaatst kunnen worden. Daarnaast komt er een unit voor een beheerder van de locatie. De maatwerkwoningen zijn ongeveer 25m2 per stuk. Een beperkte buitenruimte is wenselijk.
Inwoners denken mee
De gemeente huurt een onafhankelijk extern onderzoeksbureau in, om een professioneel en gedegen onderzoek uit te voeren naar een geschikte locatie voor Maatwerkwonen. Alle locatiesuggesties die inwoners zelf inbrengen, nemen zij mee in hun onderzoek. Naar verwachting zal het onderzoek in het eerste kwartaal van 2024 klaar zijn. Vervolgens neemt de gemeenteraad een besluit, op basis van de uitkomsten van het onderzoek.