In Apeldoorn zijn steeds meer inwoners met een psychische kwetsbaarheid die niet in een instelling verblijven maar zelfstandig of begeleid wonen in de wijk. Daarom werkt de gemeente samen met verschillende partners aan het zo goed mogelijk organiseren van ondersteuning in de wijk. Zij lanceerde een nieuw inititief om mensen met een psychische kwetsbaarheid zo goed mogelijk zelfstandig te laten wonen.
Campagne
Het helpt bij het herstel wanneer iemand zich welkom voelt in de wijk en zoveel mogelijk meedoet in de maatschappij. Er bestaan veel vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarom wordt in de campagne ‘Wat zullen de buren wel niet denken?’ het gesprek aangegaan met buurtbewoners. Op 16 juni 2018 ging de campagne van start.
Wat is een psychische kwetsbaarheid?
Een psychische kwetsbaarheid wordt gekenmerkt door bijzondere ervaringen en gedrag. Denk bijvoorbeeld aan borderline, depressie, angststoornis of autisme. Een psychische kwetsbaarheid treft bijna de helft van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven. Toch rust hierop nog een groot taboe. Ook is discriminatie aan de orde en bestaan er veel vooroordelen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat iemand met een psychische kwetsbaarheid altijd raar gedrag vertoont of gevaarlijk is. Dat is niet altijd zo.
In de wijk
Mensen met een psychische kwetsbaarheid wonen steeds vaker zelfstandig (met begeleiding) in de wijk. Wanneer mensen zelfstandig gaan wonen biedt de gemeente goede ondersteuning. Voor wie zelfstandig wonen niet haalbaar is, blijft beschermd wonen beschikbaar.
In gesprek
In de campagne ‘Wat zullen de buren wel niet denken?’ wordt het gesprek aangegaan met buurtbewoners om vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid weg te nemen. Daarnaast worden er voorbeelden verspreid en tips gegeven over hoe buurtbewoners het gesprek aan kunnen gaan. Andy van der Meijde ging met Lianne Ploemen in gesprek over een psychische kwetsbaarheid.
Over ‘Wat zullen de buren wel niet denken?’
‘Wat zullen de buren wel niet denken?’ is een initiatief van Beschermd Thuis. Hierin werken verschillende partners in de regio Oost-Veluwe samen om de ondersteuning in de wijk goed te organiseren. De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde en Voorst hebben samen een plan opgesteld. In dit plan staat beschreven wat er moet veranderen op het gebied van wonen, werk, financiën, dagbesteding en zorginfrastructuur om mensen met een psychische kwetsbaarheid zo goed mogelijk zelfstandig te laten wonen.