In onze serie interviews en artikelen over AI bij Nederlandse Gemeenten is dit keer de gemeente Amsterdam aan het woord. We houden deze interviews als voorbereiding op het grote landelijke Event Thuis in AI op 5 juni 2025. We vragen Robin Kroonenberg, Sr Informatiemanager Groen, Water & Verhardingen, hoe de Gemeente Amsterdam met AI omgaat en wat de plannen zijn.
Welke toepassingen hebben volgens jou de meeste potentie?
Robin: “De inzet van AI kan breed worden geïnterpreteerd. In iedere applicatie, IT-systeem zal AI worden ingebouwd waarmee sneller en accurater een antwoord gegeven kan worden. Ik kan daardoor niet zeggen op welke specifieke toepassingen dit is, want ik zie bij iedere toepassing de mogelijkheid voor het implementeren van AI.”
Welke uitdagingen ervaart de gemeente Amsterdam?
Robin: “De grootste uitdaging die ik nu zie voor het inzetten van AI zijn er meerdere. Ten eerste gaat het erom de juiste vraag te stellen waarvoor je AI wilt inzetten. Nu wordt er gedacht AI lost alles op. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je goed nadenkt hoe je AI wilt inzetten of je de juiste data daarvoor hebt en dat je het goed toetst. Dus concreet gaat het erom de juiste vraag te stellen en ervoor te zorgen dat de data gestructureerd beschikbaar is. Dit is een probleem. Veel data die er bij de gemeente is, is van een kwalitatief slecht niveau. Shit in shit out.”
Hoe waarborg je de ethiek?
Robin: “Het belangrijkste is dat AI explainable moet zijn. Dus iedere keuze die de AI maakt moet uitlegbaar zijn. Dus bij het ontwerp van een oplossing moet dit ingebouwd worden. Ik toets mijn team ook altijd op deze vraag. Als dit niet het geval is gebruiken we het niet.”
Wat is een concreet voorbeeld van een AI-project?
Robin: “We hebben net een groot project gedraaid om AI te gebruiken voor de detectie van objecten in de openbare ruimte. Op basis van Light Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging (LiDAR) scans hebben we samen met een marktpartij algoritmes ontwikkeld die bomen en andere objecten detecteren in de openbare ruimte. Deze data worden gebruikt om een beter beeld te hebben en uiteindelijk een Digital Twin te bouwen van de openbare ruimte.”
Hoe bereid je medewerkers voor?
Robin: “Het belangrijkste is de bewustwording. Neem de collega’s er stap voor stap in mee. Daarin is het meest belangrijk om aan te geven dat deze technologie gezien moet worden als een verdieping van jouw functie en niet als vervanging. Iedere medewerker moet zich afvragen, wat in mijn werk kan met AI worden opgepakt en hoe kan ik daarmee samenwerken. Als daar trainingen voor nodig zijn dan doen we dat. Als daar andere zaken voor nodig zijn dan doen we dat ook.”
Event Thuis in AI
Hoe kunnen we AI inzetten om het wonen, werken en leven in Nederland te verbeteren? Tijdens het Event Thuis in AI op 5 juni 2025 krijg je alle antwoorden en leer je van collega-gemeenten hoe zij met AI omgaan. Zorg dat je erbij bent, want het aantal plaatsen is beperkt. Meld je nu vast aan.