In onze serie interviews en artikelen over AI bij Nederlandse Gemeenten is dit keer de gemeente Coevorden aan het woord. We houden deze interviews als voorbereiding op het grote landelijke Event Thuis in AI op 5 juni 2025. We vragen Isabel Benjamins, Chief Information Security Officer, hoe de Gemeente Coevorden met AI omgaat en wat de plannen zijn.
Welke toepassingen hebben volgens jou de meeste potentie?
Isabel: “Ik zie de toepassing van AI, vooral voor een aantal specifieke rollen binnen onze gemeente, die werkzaamheden efficiënter maakt. Denk hierbij aan communicatiemedewerkers. Zij kunnen met behulp van AI efficiënter teksten schrijven en andere middelen ontwikkelen.” Daarnaast zie ik voor het management ook een efficiëntie slag als het gaat om beheren van mail en voorbereiding op overleggen (lezen van veel informatie kan via samenvattingen). Hiervoor moeten medewerkers wel goed getraind worden. Ook zie ik een rol weggelegd binnen processen. Daar waar kan AI inzetten om processen te optimaliseren. Moet wel verantwoordelijk gebeuren maar daarvoor registeren wij ook in het landelijk algoritmeregister.”
Welke uitdagingen ervaart de gemeente Coevorden?
Isabel: “We hebben voor de zomerperiode AI-richtlijnen opgesteld. Daarin geven wij medewerkers richtlijnen mee voor het gebruik van AI. Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor de gegevens die wij van inwoners, ketenpartners en ondernemers hebben en moeten daar ook zorgvuldig mee omgaan. Medewerkers op de hoogte brengen van de risico’s van gebruik van AI en zorgvuldig gebruik vind ik erg belangrijk. Daar zie ik ook echt risico’s en de uitdaging want je hebt niet altijd zicht op wat medewerkers doen.”
Hoe waarborg je de ethiek?
Isabel: “We waarborgen de ethiek door de opgestelde richtlijnen voor het gebruik van AI. Als er wordt gedacht aan het aanschaffen van een applicatie waarin AI wordt gebruikt dan bepalen we vooraf de risico’s. De verwerkingen/applicaties waar gebruik van wordt gemaakt van AI plaatsen wij in het landelijk algoritmeregister.”
Wat is een concreet voorbeeld van een AI-project?
Isabel: “Wij hebben nu geen concreet AI-project lopen. Wat we wel doen is het opstellen van een AI-visie en hoe we AI binnen onze gemeente meer willen gaan inzetten. Het gaat hier bijvoorbeeld om het gebruik van CO-pilot. We willen dit niet meteen breed uitrollen maar goed kijken welke medewerkers baat hebben bij het gebruik van CO-pilot en hoe dit zorgvuldig in te kunnen zetten met inachtneming van informatieveiligheid en privacy.”
Hoe bereid je medewerkers voor?
Isabel: “Door ze goed te informeren en mee te nemen in de ontwikkelingen. Je moet medewerkers vooral de voordelen laten zien die AI hun kan bieden. Hoe ze efficiënter kunnen werken en welke voordelen ze hiervan hebben.”
Event Thuis in AI
Hoe kunnen we AI inzetten om het wonen, werken en leven in Nederland te verbeteren? Tijdens het Event Thuis in AI op 5 juni 2025 krijg je alle antwoorden en leer je van collega-gemeenten hoe zij met AI omgaan. Zorg dat je erbij bent, want het aantal plaatsen is beperkt. Meld je nu vast aan.