Dromen, durven, doen

Dromen, durven, doen

‘Dromen, durven, doen’, het is al weer even geleden dat ik deze bestseller van Ben Tiggelaar las. Een inspirerend verhaal. Over hoe je als organisatie of professional de dromen die je hebt, kunt waarmaken. Over wat je nodig hebt om duurzame verandering mogelijk te maken, maar ook wat je hierin kan weerhouden. Het leuke is dat ik in de afgelopen maanden heb ervaren wat dit boek wilde vertellen.

Beeldherkenning

Zo droom ik al zo’n twee jaar over de toepassing van automatische beeldherkenning in de buitenruimte. Een technologie waarmee je enorme hoeveelheden data kunt analyseren uit dronebeelden, video’s, luchtfoto’s. Zelflerende algoritmes herkennen de kleinste details en kunnen zeer zorgvuldig objecten of afwijkingen classificeren, tellen en lokaliseren. Denk aan schadebeelden, het aantal zonnepanelen op daken of het monitoren van de 1,5 meter samenleving.

Op z’n kop

Ik ben ervan overtuigd dat deze technologie het ingenieurswerk op z’n kop gaat zetten. Allereerst omdat een algoritme repeteerbaar en objectief is en vele malen sneller werkt dan het menselijk oog. Daarnaast stelt het je in staat om uit beelden ontzettend veel informatie te halen. Stop beelden in je computer en een algoritme haalt díe informatie eruit die je wilt toepassen en vertaalt dit naar accurate datasets.

Vallen en opstaan

Een droom hebben is één. Pas daarna begint het echte werk. Dit betekende voor mij en mijn collega’s dat we ontzettend veel missiewerk hebben verricht. Intern, bij klanten, op netwerkbijeenkomsten. Ik heb vele honderden gesprekken gevoerd over beeldherkenning. Dit leverde vaak enthousiaste reacties op, maar niet meteen resultaat. Integendeel.

Goede mensen om je heen

Geen budget, geen consensus, geen geschikt project. Ik ben vorig jaar geregeld thuis gekomen en dacht: ‘Dit is zinloos. Dit gaan we nooit van de grond krijgen.’ Dit waren juist de momenten waarbij het zo belangrijk was om goede mensen om je heen te hebben. Collega’s die kansen zien waar jij ze even niet meer ziet. Specialisten die met je meedenken over hoe het slimmer en beter kan. Een omgeving die achter je staat. En natuurlijk die allereerste klant die het met je aandurft.

En dan gaat het ineens lopen.

Een algoritme in een week

Onze technologie is in anderhalf jaar tijd verbeterd. Binnenkort gaan we de markt op met een toepassing waarmee je binnen een week een algoritme traint. Dit maakt het gebruik van beeldherkenning veel laagdrempeliger. Meerdere klanten hebben inmiddels een start gemaakt met automatische beeldherkenning en zijn enthousiast. En die use-cases maken anderen weer enthousiast. In korte tijd vallen alle puzzelstukjes samen. En ja, dit voelt magisch.

Ik realiseerde me onlangs dat dit exact is wat Ben Tiggelaar schreef. Verandering begint bij een droom, maar na het dromen is het vooral hard werken. Innoveren is voor 5 % creatie. De overige 95% is hard werken en weerstand overwinnen. Dit vraagt om doorzettingsvermogen, geloof én een goede club mensen om je heen die je verder helpen. Het boek van Ben Tiggelaar is een absolute aanrader. En het in de praktijk brengen van ‘Dromen, durven, doen’ nog veel mooier.

Over Rob Janssen

Rob Janssen is projectmanager Data & Informatie bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. (www.anteagroup.nl). De afgelopen jaren maakt hij zich sterk voor overheden die datagedreven werken. Dit doet hij samen met collega’s én klanten. Door met elkaar in gesprek te zijn en samen nieuwe oplossingen en concepten te ontwikkelen. Een kwestie van pionieren; een ontdekkingsreis langs de ongekende mogelijkheden die data-oplossingen ons te bieden hebben. En altijd met de maatschappelijke vraagstukken als vertrekpunt waarbij de mens centraal staat

Bekijk alle berichten van Rob Janssen →