De toename in aantallen kwetsbaren, maar ook in multiproblematiek zorgt voor situaties die steeds vaker uit de hand lopen. Toch hoeft dit niet zo te zijn, als we in staat zijn om anders naar het probleem te kijken. Voor het nieuwe e-book over de kracht van kwetsbaren gaan we op zoek naar antwoorden en nieuwe krachten. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van de pandemie voor kwetsbaren?
Minder contact, meer eenzaamheid
Iedereen in ons land heeft op zijn of haar eigen manier te maken met de gevolgen van COVID-19. Dit geldt uiteraard ook voor inwoners die kampen met een kwetsbaarheid. Maar wat zijn die gevolgen precies? We vroegen Jacques Steegemans, kwaliteitsmedewerker leefbaarheid in de gemeente Nijmegen, naar de invloed van COVID-19 op de kwetsbare inwoners waar hij mee te maken heeft.
“Het leidt tot minder contacten, de financiële kwetsbaarheid wordt groter en er is meer eenzaamheid”, zegt Steegemans. “Een beperkte groep inwoners wordt lakser, is sneller geprikkeld en reageert heftiger. Ze hebben een kort lontje. De overige inwoners gaan zo goed en zo kwaad als het kan door met hun leven binnen de huidige omstandigheden.”
Contact houden tijdens deze lastige periode
Dan is er nog het contact tussen organisaties zoals woningcorporaties, gemeenten en zorg met inwoners. Covid-19 maakt dit contact simpelweg lastiger. Hierdoor gaan organisaties op zoek naar andere manieren om contact te kunnen houden.
Steegemans: “We kunnen niet zomaar even op huisbezoek gaan. We merken ook dat sommige zorgpartijen de zorg niet meer aan huis leveren en veel telefonisch doen. Dat kan funest zijn voor de begeleiding van iemand. We kunnen gezien de maatregelen geen grote bijeenkomsten meer organiseren. We zoeken naar alternatieven wat er wel kan. Zo hebben we een balkonbingo en balkongym georganiseerd.”
E-book
Uitgebreidere informatie en achtergronden tref je in het volledige artikel in het e-book De kracht van kwetsbaren. Dit e-book ontvangen alle leden van GemeentenNL gratis na verschijnen.