In onze serie interviews en artikelen over AI bij Nederlandse Gemeenten is dit keer de gemeente Almere aan het woord. We houden deze interviews als voorbereiding op het grote landelijke Event Thuis in AI op 5 juni 2025. We vragen Eric Edens, Programmamanager hoe de Gemeente Almere met AI omgaat en wat de plannen zijn.
Welke toepassingen hebben volgens jou de meeste potentie?
Eric: “AI is een prachtig instrument om in te zetten in beleidsontwikkeling en -uitvoering. Ik verwacht dat door inzet van AI in verschillende vormen gaat leiden tot optimalisatie van de gemeentelijke dienstverlening. Dat kan heel klein (leesbare teksten in brieven die naar inwoners gaan) tot heel groot (bij. Planvorming van een stadsdeel).”
Welke uitdagingen ervaart de gemeente Almere?
Eric: “Wij ervaren een groot aantal uitdagingen die te maken hebben met onbekendheid en voorkomen van risico’s. Ik ben hier zelf maar zijdelings bij betrokken, ben meer van innovaties. We moeten naar mijn mening durf en lef hebben om vernieuwingen in dienstverlening door te voeren en ons niet te krampachtig in een keurslijf laten gieten. Er zijn altijd voices of fear (angst), voices of judgement (oordelen) en voices of cynism (cynisme). Het is goed om dat te herkennen en daar rekening mee te houden. Maar wel blijven inzetten op innovatie.”
Hoe waarborg je de ethiek?
Eric: “Daar wordt goed over nagedacht. We hebben een privacy-officer die hier een opdracht toe heeft en we hebben verschillende risico-managers die bezien of AI-toepassingen ook verantwoord en transparant ingezet worden.”
Wat is een concreet voorbeeld van een AI-project?
Eric: “We zijn dat momenteel aan het inventariseren. Dit doen we ook omdat de toepassingen zeer uiteenlopend zijn, van brievenproject m.b.v. ChatGPT tot het inzetten van een holobox, waarin inwoners en bezoekers tegemoet getreden worden.”
Hoe bereid je medewerkers voor?
Eric: “Daar is een afzonderlijk programma voor opgericht. Met behulp van inzet van vele collega’s worden alle digitaliseringsaspecten in ogenschouw genomen. Ik moet hier denken aan het Columbusmodel van de 21e -eeuwse vaardigheden. Zie https://www.digitaleintelligentie.nl/columbusmodel/. Daarbij wordt ook ingezoomd op digitalisering en is uiteengezet welke stuwende vaardigheden daarvoor nodig zijn. Medewerkers moeten voorbereid worden op het inzetten van sturende, verbindende en -vooral- dragende vaardigheden om de uitdagingen van de toekomst goed aan te kunnen gaan. Ik verwacht dat dit binnen mijn gemeente nog fundamenteler zal worden opgepakt. Het is nodig vooral aandacht te hebben voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden.”
Event Thuis in AI
Hoe kunnen we AI inzetten om het wonen, werken en leven in Nederland te verbeteren? Tijdens het Event Thuis in AI op 5 juni 2025 krijg je alle antwoorden en leer je van collega-gemeenten hoe zij met AI omgaan. Zorg dat je erbij bent, want het aantal plaatsen is beperkt. Meld je nu vast aan.