Gemeente Kampen verkent mogelijkheden en implicaties gebruik AI.

In onze serie interviews en artikelen over AI bij Nederlandse Gemeenten is dit keer de gemeente Kampen aan het woord. We houden deze interviews als voorbereiding op het grote landelijke Event Thuis in AI op 5 juni 2025.  We vragen Rick van Denderen, Chief Information Officer, hoe de Gemeente Kampen met AI omgaat en wat de plannen zijn.

Welke toepassingen hebben volgens jou de meeste potentie?

Rick: “AI heeft de potentie om de efficiëntie in de organisatie te vergroten en ons te helpen blijvend inzichten te genereren uit de groeiende hoeveelheden data. Daarbij lijken vooral toepassingen die vragen kunnen beantwoorden op basis van de aanwezige data en toepassingen die medewerkers kunnen ondersteunen op het gebied van concepten, inspiratie, voorbeelden, etc. kansrijk. Wellicht dat op een later moment ook toepassingen die rechtstreeks interacteren met inwoners toegevoegde waarde gaan leveren, maar die vinden we vooralsnog te foutgevoelig om al verantwoord in te kunnen zetten.”

Welke uitdagingen ervaart de Gemeente Kampen?

Rick: “Een aantal voor ons relevante uitdagingen (niet noodzakelijkerwijs compleet):

  • Hoe borgen we dat data die ter beschikking worden gesteld aan AI toepassingen veilig en verantwoord worden gebruikt? Kunnen (verouderde, foutieve) data ook weer uit toepassingen verwijderd worden?
  • Wat vraagt het gebruik van AI aan digitale vaardigheden en bewustzijn van onze collega’s? Hoe veranderen de werkzaamheden van medewerkers en hoe kunnen we ze daar zo goed mogelijk in begeleiden?
  • Hoe schrijven we beleid op een technologie die zo in ontwikkeling is als AI? Welke beleidskaders stellen ons in staat verantwoord mee te bewegen zonder achter de feiten aan te lopen?
  • Hoe overbruggen we de kloof tussen verwachtingen en realiteit? Welke toepassingen zijn het meest geschikt om in te zetten uit de vele AI-technologieën op de markt?”

Hoe waarborg je de ethiek?

Rick: “AI-toepassingen worden uitsluitend ingezet nadat er een toets heeft plaatsgevonden op impact, beleidskaders, architectuurprincipes en ethische implicaties. Toepassingen worden centraal beoordeeld voordat ze ingezet mogen worden. Ook bewustwording, beleid, adoptie en training worden centraal gefaciliteerd.

Wat is een concreet voorbeeld van een AI-project?

Rick: “We zitten midden in een verkenning van de mogelijkheden, beperkingen en implicaties van MS Copilot. Voorlopig laat dit zien dat verwachtingen nog niet altijd worden waargemaakt. Of dat het gevolg is van beperkingen in de tooling of in beperkte AI-kennis en kunde van de betrokken medewerkers laat zich nog bezien.”

Hoe bereid je medewerkers voor?

Rick: “Organisatiebrede bewustwordingscampagnes, training, communicatie, afstemming met de OR, samenwerking met marktpartijen, partners, etc. Dit vraagt echter meer aandacht en visie voor de komende tijd.”

Event Thuis in AI

Hoe kunnen we AI inzetten om het wonen, werken en leven in Nederland te verbeteren? Tijdens het Event Thuis in AI op 5 juni 2025 krijg je alle antwoorden en leer je van collega-gemeenten hoe zij met AI omgaan. Zorg dat je erbij bent, want het aantal plaatsen is beperkt. Meld je nu vast aan.

Over Redactie GemeentenNL

De redactie van GemeentenNL bewaakt de kwaliteit van artikelen, selecteert het nieuws en staat open voor jouw vragen en suggesties.

Bekijk alle berichten van Redactie GemeentenNL →