De Europese Unie heeft onlangs de AI Act aangenomen, een wet die de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) reguleert. Deze wetgeving heeft verstrekkende gevolgen, ook voor jouw gemeente. Maar wat verandert er nu precies en waar moet je gemeente op letten?
Risico’s in kaart brengen
De AI Act introduceert een risicogebaseerde aanpak. Simpel gezegd: hoe groter het risico van een AI-systeem, hoe strenger de regels. Denk bijvoorbeeld aan AI die gebruikt wordt voor het toekennen van sociale voorzieningen of voor handhaving. Jouw gemeente moet zorgvuldig inventariseren welke AI-systemen ze gebruiken en of deze voldoen aan de nieuwe wetgeving.
Openheid en eerlijkheid
Inwoners hebben het recht te weten wanneer en hoe jouw gemeente AI inzet. Dit betekent dat jouw gemeente open en eerlijk moet communiceren over het gebruik van AI. Ook moet jouw gemeente kunnen aantonen dat de AI-systemen eerlijk en zonder vooroordelen werken.
Kansen voor gemeenten
AI kan processen efficiënter maken en de dienstverlening verbeteren. Denk aan chatbots die burgers snel en accuraat te woord staan, of AI die helpt bij het analyseren van grote hoeveelheden data om trends en patronen te ontdekken.
Aan de slag met de AI Act
Jouw gemeente moet investeren in kennis en expertise, processen aanpassen en zorgen voor goede data governance. Alleen dan kan jouw gemeente de voordelen van AI benutten en tegelijkertijd de risico’s beperken.
De toekomst van AI in jouw gemeente
De komende tijd zullen veel gemeenten aan de slag gaan met de AI Act. Het is belangrijk om de ontwikkelingen op de voet te volgen en te leren van best practices. Want één ding is zeker: AI zal een steeds grotere rol gaan spelen in ons dagelijks leven, ook in jouw gemeente.