De gemeente Haarlem heeft samen met de lokale woningcorporaties een nieuwe regeling bedacht voor positieve discriminatie bij het huisvesten van ouderen. De regeling heeft de naam ‘Ouder worden & prettig wonen’. Het biedt volgens eigen zeggen tal van voordelen voor huurders van 65 jaar of ouder. En het geeft ouderen een flink voordeel ten opzichte van andere woningzoekers op de plaatselijke woningmarkt. Is die positieve discriminatie terecht?
Zelfstandig wonen
Er bestaan al langer speciale verhuisregelingen voor ouderen. Deze regeling is echter anders omdat de gemeente geen individuele afspraken maar een gezamenlijke eensluidende regeling heeft bedacht samen met de lokale woningcorporaties Ymere, Elan Wonen en Pré Wonen. Voor huurders betekent het dat zij een grotere keuze uit meer corporatiewoningen krijgen en dat zij daarbij voorrang krijgen op reguliere woningzoekenden. Nog meer voordelen? Jazeker, want naast een tegemoetkoming in de verhuiskosten van € 1000 nemen huurders bovendien hun huidige netto huurprijs mee als contracthuur voor de nieuwe woning. Hierdoor stijgen de woonlasten van de ouderen niet.
Doorstromen en nadenken
De gemeente en de woningcorporaties zien regelmatig oudere bewoners die door gezondheidsredenen niet meer prettig in hun huidige woning kunnen wonen. Door deze nieuwe ouderenregeling willen zij gezamenlijk deze huurders stimuleren om al eerder over hun toekomst na te denken. Zij verwachten dat dan de kans toeneemt dat ouderen een nieuwe woning vinden die beter aan hun woonwensen voldoet.
Bijkomend voordeel is dat het een effect zal hebben op de doorstroming in de Haarlemse huurmarkt. Het tekort aan betaalbare woningen wordt onder meer veroorzaakt doordat huurders in een krappe woningmarkt doorgaans erg lang in hun woning blijven zitten. Deze regeling kan een stimulans zijn om eerder in beweging te komen.