Ondermijning begint een bekend begrip te worden in Nederland. Regelmatig verschijnen in het nieuws berichten dat gemeenten maatregelen treffen om ondermijning te voorkomen. Ook de gemeente Barendrecht vindt het belangrijk om hier werk van te maken.
Wat is ondermijning?
Veel illegale activiteiten zijn niet uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag en vergunningen. Denk daarbij aan misbruik van sociale voorzieningen, belastingontduiking of het financieren van publieke functies met crimineel verkregen geld. Dergelijk misbruik van bestaande diensten en functies door criminelen noem je ondermijning.
Barendrechts actieplan ondermijning
De gemeente Barendrecht heeft een Actieplan Ondermijning opgesteld. Dit plan voorziet in het vroegtijdig signaleren van mogelijke ondermijning. En het oppakken van deze signalen, samen met een netwerk van betrokken partners. Burgemeester Jan van Belzen: “We willen snel kunnen handelen wanneer we meldingen over mogelijke ondermijning krijgen. Deze meldingen kunnen komen van onze eigen medewerkers, maar ook van inwoners. Daarom trekken we samen op met politie en Openbaar Ministerie, belastingdienst en FIOD in het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC). Gezamenlijk bekijken we de signalen die binnenkomen én de plekken waar we zelf actief onderzoek naar gaan doen. Denk aan verdachte panden of verdachte financiële transacties.”
Optreden tegen ondermijning onderdeel veiligheidsbeleid
In het actieplan nemen ze verder op dat de gemeente de tegen ondermijning gerichte acties zichtbaar gaat maken. Ook brengen ze onder de aandacht hoe mensen mogelijke misstanden kunnen melden. Burgemeester van Belzen: “We willen niet dat de structuur van onze rechtstaat wordt aangetast. Die wordt wel aangetast als we toelaten dat criminelen misbruik maken van bestaande voorzieningen. Daarom gaan we daar samen met onze partners heel scherp naar kijken en tegen optreden.”
In september is door de gemeenteraad van Barendrecht geld beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het actieplan. In 2019 starten ze met het opstellen van een nieuw integraal veiligheidsbeleid 2020 – 2023. Ondermijning maakt hier een belangrijk onderdeel van uit.
Ondermijning in jouw gemeente?
Is ondermijning ook in jouw gemeente gesignaleerd? En wat doet jouw gemeente om dit fenomeen aan te pakken? Deel goede initiatieven vooral in een mail aan de redactie.